Hogyan automatizáljuk globális csoportjainkat a Moodleben?

A globális csoport a Moodleben egy olyan funkció, amely segítségével az oktatók egyszerűen kezelhetik a kurzusukba bekerülő felhasználókat, hiszen miután csoportosításra kerültek a felhasználók, elegendő csak magát a csoportot beíratni a kurzusra. Vállalati e-learning esetén a globális csoportok legtöbbször a szervezeti felépítés alapján alakulnak ki, hiszen így egy-egy szervezeti egység könnyedén hozzárendelhető egy kurzushoz anélkül, hogy pontosan tudnánk kik a tagjai az adott szervezeti egységnek vagyis globális csoportnak.

A globális csoportokban található felhasználók két módon rendelhetők hozzá egy kurzushoz:

  • Az első esetben a globális csoport jelenlegi tagjait hozzárendeljük a kurzushoz, de aki a jövőben lesz hozzárendelve a csoporthoz, az nem lesz tagja automatikusan mindazon kurzusoknak, amelyekhez a csoport ezen beiratkozási móddal került hozzáadásra.
  • A másik megoldás, hogy a globális csoportot „szinkronizált állapotban” adjuk hozzá egy kurzushoz, így aki a jövőben tagja lesz a globális csoportnak az automatikusan tagja lesz mindazon kurzusoknak is, amelyekhez így került hozzárendelésre ez a csoport.

A fenti leírás alapján láthatjuk, hogy ha készítünk egy úgynevezett „Új belépők” globális csoportot, amelynek a tagjait mindig karbantartjuk, akkor a csoport tagok automatikusan hozzárendelődnek egy-egy kurzushoz és így kevesebb adminisztrációs feladatunk lesz.

Milyen lehetőségeket kínál a Moodle a tanulók globális csoporthoz rendelésére?

Ahhoz, hogy a felhasználókat egy globális csoportba tudjuk rendelni alapvetően három eszköz áll rendelkezésünkre:

  • kézi hozzárendelés – a felhasználókat egyesével megkeresve, hozzáadhatjuk egy globális csoporthoz.
  • importálás – beépített felhasználói importáló eszköz, amellyel nem csak létrehozhatunk felhasználókat, hanem frissíthetjük is őket. Itt is lehetőségünk van meghatározni, hogy melyik felhasználó, milyen globális csoportokba kerüljön be.
  • tömeges művelettel – a felhasználókat valamilyen szempont alapján leválogatjuk, majd ezeket a felhasználókat hozzárendeljük egy globális csoporthoz

(Ha további információkra kíváncsi a Globális Csoportokkal kapcsolatban látogassa meg a hivatalos leírást az alábbi linken: https://docs.moodle.org/311/en/Cohorts)

A Moodle üzemeltetésében és fejlesztésében szerzett több éves tapasztalatunk alapján azt láttuk, hogy a Moodle globális csoportjainak összeállítása sokszor tárolt adatok alapján történik – amely a külső rendszerekből, nyilvántartásokból érkezik – és legtöbb esetben automatizálható lehetne a csoporttagságok kezelése. Ezért cégünk elkészítette a SmartCohort ingyenes Moodle kiegészítőt, ami elérhető a hivatalos Moodle Plugin weboldalon is: https://moodle.org/plugins/local_cnw_smartcohort

A SmartCohort használatával szabályokat, szűrési kritériumokat fogalmazhatunk meg, és amennyiben az alkalmazás a szabályoknak megfelelő felhasználót talál a rendszerben, akkor automatikusan a beállított globális csoport(ok)hoz rendeli az adott felhasználót. A plugin jól együttműködik bármilyen autentikációs bővítménnyel, így a felhasználó létrehozásakor vagy adatainak frissítésekor a rendszer ellenőrzi, hogy a kritériumok alapján melyik csoportba kell felvenni, illetve melyikből kell eltávolítani a felhasználót.

Példaként tegyük fel, minden felhasználónál tároljuk a munkakörét is és a munkakörök alapján globális csoportokat hozunk létre a rendszerben. A SmartCohort plugin segítségével beállíthatjuk, hogy amennyiben a felhasználó profiljában a munkakör mező értéke megegyezik egy meghatározott értékkel, akkor rendelje hozzá egy már definiált globális csoporthoz ezt a felhasználónkat. Ezzel automatikusan tudjuk kezelni a csoport jogosultságokat. Természetesen ezen felül a Moodle saját csoportkezelő eszközei továbbra is használhatók, a két megoldás párhuzamosan működhet egymás mellett.