A Moodle e-learning használata során több helyen felmerült igényként, hogy a megszerzett vizsgákhoz tartozzon érvényességi idő, amely lejárta után a tanulónak meg kelljen ismételnie a vizsgát, ahhoz, hogy továbbra is rendelkezzen az összes addigi eredményével/ hozzáférésével. Erre a Moodle beépítetten nem kínál lehetőséget, de a CNW által fejlesztett kiegészítővel megoldható a vizsgák érvényességének kezelése.

A modul segítségével lehetőség nyílik a kurzushoz tartozó vizsgaeredmények érvénytelenítésére, „lejárati idő” beállítására. Azoknál a kurzusoknál, amelynél használjuk a kurzus teljesítési beállításokat, megadható, hogy a kurzuson szerzett eredmények csak egy meghatározott ideig legyenek érvényesek, azaz a beállítással eldönthetjük, hogy bizonyos időszakonként megismételendő kurzusról van-e szó vagy sem. Ha bekapcsoljuk egy kurzusban a modul által adott ismétlési lehetőséget, meghatározható, hogy mennyi idő után járjon le a megszerzett eredmény, illetve mennyi idő után kelljen megismételnie a felhasználónak a kurzust, és ezzel együtt a teljesítési adatokat mennyi idő után archiválja a rendszer.

Természetesen az is beállítható, hogy az érvényesség lejárta előtt a rendszer értesítést küldjön a tanulónak. Megadható, hogy milyen gyakorisággal, milyen – akár kurzusonként eltérő – tartalmú üzenetet küldjön a rendszer a felhasználó számára. A teljesítési adatok archiválhatók, így a kiegészítő modul által generált teljesítési jelentésben a régebbi kurzus teljesítési adatok is megtekinthetők visszamenőleg.

A teljesítési jelentésbe – a megszokott Moodle formátumokba (XLS, CSV, ODS) – az alábbi mezőket exportálhatjuk:

  • Felhasználónév (username)
  • Felhasználói azonosító (idnumber)
  • Felhasználó teljes neve (profiljára mutató linkkel)
  • Kurzus kezdésének időpontja
  • Teljesítés időpontja

A modul használatával a tanulói felületről a lejárt/érvényét vesztett vizsgaeredmények opcionálisan törölhetők, így a tanulókat nem zavarja meg a korábban elért eredmények megjelenítése. A Moodle-ben az elért eredmények után kitűző is adható a tanulók számára, – ez nem befolyásolja a kiegészítő működését – ekkor a felhasználói profilra kattintva láthatjuk a tanuló érvényben lévő eredményeit és kitűzőit, de a lejárt vizsgák és kitűzők már nem jelennek meg.

Ha a vizsga érvényesség modul felkeltette érdeklődését és további információkat szeretne kapni, vagy Moodle rendszerével kapcsolatban egyedi fejlesztési, rendszer beállítási, riport készítési igények merültek fel vállalatuknál, örömmel állunk rendelkezésükre.