Skip to main content

A Moodle 4.2 számos fejlesztést vezet be a tanárok számára, többek között a tanfolyami oldalak fejlesztését, a tömeges szerkesztési lehetőségeket, a jelentéskészítő frissítéseit és az osztályozókönyv fejlesztését. A tanárok mostantól még gyorsabban létrehozhatnak tartalmakat, könnyen behúzhatnak elemeket, és hasznos permalinkekkel duplikálhatnak szakaszokat.

Hatékony kurzus menedzsment tömeges műveletekkel

A Moodle 4-2. egyik várva-várt újdonsága a tömeges szerkesztési funkció, amely lehetővé teszi az oktatók számára, hogy hatékonyan kezeljék a tanfolyami tartalmakat, mellyel jelentős időt és energiát takaríthat meg az oktatók a kurzusok kezelése során. Mostantól egyszerre több tartalmat és tevékenységet jelölhet ki, duplikálhat, törölhet vagy helyezhet át, változtathatja a láthatóságát. Nem csak szekciók között végezhetőek el a felsorolt műveletek, akár teljes szekciókat kijelölhetünk és duplikálhatunk.

Testre szabható tömeges műveletek

Természetesen a Moodle 4.2 tömeges szerkesztési funkciója is testre szabható, lehetővé téve az oktatók számára, hogy kiválasszák, melyik konkrét műveleteket szeretnének végrehajtani a kiválasztott kurzuselemeken. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy az oktatók a tömeges szerkesztési folyamatokat az egyéni igényeiknek és preferenciáiknak megfelelően alakíthassák.

Fejlesztések a kurzus oldalon

Új adminisztrátori beállításokkal is bővült a Moodle 4.2, amely beállítások megkönnyítik és felgyorsítják a kurzusok tartalommal megtöltését. Szerkesztés közben minden változást nyomon követhetünk a kurzusindexben.
Tanári szerepkörben duplikálhatunk kurzusszakaszokat, permalink használatával egyszerűen összekapcsolhatunk szakaszokat és még kényelmesebb lett a tevékenység hozzáadása. A modulok duplikálásához elegendő a kiválasztott modul szerkesztő felületére kattintani (a képen látható három pont) és a felugró menüből kiválasztani a Duplikálás opciót.

A szakasz azonnal megjelenik a kurzusindexben, ahol elnavigálás nélkül, azonnal átnevezhetjük a másolt modult.

A kurzus oldal kibővült a nagyon hasznos permalinkkel, – ez szintén a három pontra kattintással érhető el – amellyel hivatkozhatunk egy szakaszra vagy összekapcsolhatunk több szakaszt.

Az új tevékenységek hozzáadása is sokkal egyszerűbb a kurzusoldal fejlesztéseinek köszönhetően. Csupán odakattintunk, ahova a tevékenységet szeretnénk beilleszteni, tehát a szerkesztőfelületen bárhova!

További segítség, hogy szerkesztő módban a kurzusoldalon is látszik a tevékenység típusa, de tanulói nézetben – a még letisztultabb megjelenés érdekében – már nem látszik a tevékenységtípus megnevezése.

Az alkalmazott behúzások megjelennek a kurzusindexben és egy mozdulattal visszaállíthatóak, amennyiben meggondoltuk magunkat. Ehhez a Reset indentation gombra kell csupán kattintanunk.

Végül, de nem utolsósorban, a médiaszerkesztő felületen hozzáadott szöveg automatikusan megjelenik a kurzusindexben.