Skip to main content

Az e-learning olyan tanulási forma, amelyben évről évre számos új fejlesztés és új technológia bukkan fel. Cikkünkben a nemzetközi kitekintés alapján 2024-ben legfontosabbnak ítélt e-learning trendeket vesszük sorra.

Gamification

Az elearning platformok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra és a gamifikációra, és ez valószínűleg nem változik az elkövetkező években sem. A játékszerű elemek használatával az oktatók olyan vonzó tanulási környezetet hozhatnak létre, amely jobban motiválja a munkatársakat és javítja az általános oktatási élményt. A gamifikált kurzusok, a forgatókönyvek, ranglisták és a történetmesélés segítségével a tanulás még vonzóbbá és interaktívabbá válik. A játékosítás emellett a valós életbeli forgatókönyvek szimulálására is használható, lehetővé téve a tanulók számára, hogy tudásukat és készségeiket gyakorlati kontextusban alkalmazzák. Az elearning ezen trendje különösen előnyös a készségalapú képzések esetében, ahol a tanulók interaktív szimulációk és virtuális környezetek segítségével gyakorolhatják és finomíthatják képességeiket.

A játékosítás integrálása a Moodle-be nemcsak az aktív részvételt segíti elő, hanem pozitív és jutalmazó légkört is teremt, amely szintén elősegíti a hatékony tanulást és a készségfejlesztést.

Microlearning, Mobil learning

Egy másik népszerű trend, amely a 2024-es tanulási trendek listájának élére kerülhet, az a mikrotanulás. A digitális korban az emberek rövid figyelmi ideje megnehezíti, hogy hosszú ideig a tanulásra koncentráljanak. Ezért az e-learning platformok és a vállalatok mikrooktatási stratégiákat alkalmaznak a szakemberek továbbképzésének elősegítésére. Így az összetett témákat egyszerű részekre, lényegében „harapásnyi” információkra bonthatjuk. Ezeket a rövid tananyagokat úgy tervezik, hogy gyorsan és könnyen el lehessen őket fogyasztani, és így megfelelnek a tanulók figyelmi idejének és az útközbeni tanulás iránti igényének. A microlearning tehát segít a tanulóknak az új információk könnyű megemésztésében, ami jobb tudásmegtartáshoz és -átadáshoz vezet.

A mobil tanulás és a mikrotanulás kéz a kézben járnak, mivel a mobileszközök ideális platformot biztosítanak a mikrotanulási tartalmak átadásához. A reszponzív kurzusok kialakításával a mobil tanulás lehetővé teszi a tanulók számára, hogy bárhol és bármikor hozzáférjenek az oktatási tartalmakhoz, így a tanulás rugalmasabbá és kényelmesebbé válik.

Testre szabott, személyre szabott és adaptív tanulás

Az elearning jövője az egyénre szabott tanulási élményekről szól. A modern tanulás tanulóközpontú, személyre szabott és lehetővé teszi, hogy a tanulók maguk irányítsák szakmai fejlődésüket. Az adaptív tanulási rendszerek adatelemzéseket és gépi tanulási algoritmusokat használnak, hogy teljes mértékben testre szabott tanulási utakat/élményeket hozzanak létre, amelyek megfelelnek a tanulók egyéni preferenciáinak, igényeinek és készségszintjeinek. Az adaptív technológia azt is lehetővé teszi az oktatók számára, hogy valós időben nyomon kövessék a tanulók fejlődését, lehetővé téve az időben történő beavatkozást és támogatást. A személyre szabott megközelítés nemcsak a tanulók elkötelezettségét és elégedettségét növeli, hanem az oktatási eredményeket is javítja.

Virtuális valóság és kiterjesztett valóság

A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) olyan feltörekvő technológiák, amelyek az oktatásban is egyre nagyobb teret nyernek. A virtuális környezet, amely a valós világot reprodukálja, lehetővé teszi a tapasztalati tanulást. Az AR pedig digitális információkat helyez a valós világba, interaktív elemekkel fokozva a tanulási élményt.

Ezek a technológiák képesek forradalmasítani az oktatást azáltal, hogy magával ragadó tanulási élményt nyújtanak. Például: a tanulók történelmi nevezetességeket fedezhetnek fel, virtuális kísérleteket végezhetnek, virtuális tárgyakkal léphetnek kapcsolatba, így interaktívabbá és emlékezetesebbé téve a tanulást. A VR és az AR továbbá áthidalhatja az elmélet és a gyakorlat közötti szakadékot, lehetővé téve a tanulók számára, hogy tudásukat gyakorlati kontextusban alkalmazzák és csökkentsék a valós világban elkövetett hibák kockázatát.

AI az elearningben

Az elearning jövőjét alakító egyik legjelentősebb trend a mesterséges intelligencia (AI) integrálása az elearninggel, amely forradalmasíthatja a tanulás módját azáltal, hogy személyre szabott tanulási élményt és intelligens visszajelzést biztosít. Az AI-val támogatott elearning platformok képesek elemezni a tanulók adatait és viselkedését, hogy a tanulási élményt az egyére igazítsák. Ez magában foglalja a tartalom nehézségi szintjének adaptálását, célzott ajánlásokat és valós idejű visszajelzést. A mesterséges intelligencia segítségével a tanulók személyre szabott támogatást és útmutatást kaphatnak, ami jobb tanulási eredményekhez vezet. Emellett a mesterséges intelligencia automatizálhatja az adminisztratív feladatokat, például az osztályozást, kurzuskezelést, vagy például személyre szabott virtuális asszisztenssel támogathatja a tanulót.

Az AI eszközök segíthetik a kurzuskészítés folyamatát is. Bár nem ajánlott az AI-t egy teljes tanfolyam megírására használni, de megkönnyíti a személyre szabott tananyagok, változatos kvízek létrehozását, különösen akkor, ha nagy mennyiségű tartalmat kell létrehozni. Továbbá segíthet abban is, hogy a meglévő tartalmakat digitális fogyasztásra tervezett tartalommá alakítsa át.