Skip to main content

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI vagy AI) forradalmasított számos iparágat és szektort, beleértve az oktatást is. Különösen az e-learning területén a generatív MI új lehetőségeket és alkalmazási területeket nyitott meg. A generatív mesterséges intelligencia az MI egy olyan alcsoportja, amely tartalmak, képek, szövegek és mások létrehozásával foglalkozik gépi tanulási algoritmusok segítségével.

A vállalati szektor számára a generatív AI alkalmazása a képzésben sokrétű előnyökkel jár. Cikkünkben bemutatunk néhány példát, miként lesz használható az e-learningben a generatív AI.

A tanulás személyre szabása

Az e-learning egyik fő alkalmazási területe a generatív MI esetében a tanulási élmény személyre szabása. A tanulók tanulási szokásainak, eredményeinek elemzésével az MI képes személyre szabott tanulási útvonalakat létrehozni, amelyek az egyének szükségleteihez és tanulási tempójához igazodnak. Ez azt jelenti, hogy a tanulók személyre szabott tartalmakat kaphatnak, ami hatékonyabbá és vonzóbbá teszi a tanulást. Például, ha egy diák kiválóan teljesít egy adott témában, az AI felgyorsíthatja a tanulási folyamatot, vagy kihívást jelentőbb feladatokat, extra tananyagokat biztosíthat. Ha viszont valaki nehézségekbe ütközik, az MI további alternatív magyarázatokat vagy interaktív gyakorlatokat kínálhat a megértés megerősítése érdekében.

Oktatási tartalmak létrehozásának megkönnyítése

A generatív AI kiválóan felhasználható oktatási anyagok, például kvízek, gyakorlatok, leíró és összegző szövegek, interaktív tartalmak létrehozására. Ezen kívül kiegészítheti a meglévő tartalmakat, ha hiányosságot észlel, segítségével könnyebben frissen tarthatjuk az információkat, vagy valós példákat mutathatunk be vele.  Ez nemcsak időt takarít meg az oktatók számára a tananyagok előkészítése során, hanem nagyobb változatosságot is biztosíthat a tartalomban,  és összességében naprakész, releváns és átfogó oktatási anyagok jöhetek létre, ami ösztönzőbb lehet a tanulók vagy munkatársak számára.

Automatikus fordítás

A generatív AI-nak köszönhetően a gépi fordítás egyre hatékonyabbá vált. Ez rendkívül hasznos olyan online tanulási környezetben, ahol a tanulók a világ különböző részeiről érkezhetnek, és különböző nyelvi igényeik lehetnek. A gépi fordítással a tananyagok egy többnyelvű, több telephelyes vállalat munkatársai számára nagyon gyorsan hozzáférhetővé válnak, anélkül, hogy manuálisan kellene fordítani.

Szöveg generálása és összegzése

A generatív MI képes átfogó dokumentumokat olvasni és bonyolult adatokat tömörített összefoglalókká alakítani anélkül, hogy a minőség romlana. Ez lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy hosszú képzési anyagokat tömörítsék, összegző szövegeket generáljanak, amelyek segítenek a munkatársaknak gyorsan feldolgozni nagy mennyiségű, összetett információt.