Skip to main content

A vállalati oktatás, felnőttképzés sok szempontból különbözik az iskolai gyermekoktatástól, azonban felnőtt oktatás esetén is lényeges szempont az oktatási folyamat és az oktatási anyagok érdekesebbé tétele. Természetesen sokféle módon, sokféle eszközzel lehet vállalati tananyagokat fejleszteni. Léteznek szoftverek,amelyekkel kiváló minőségű e-learning tananyagot hozhat létre, cserébe sok időt és/vagy pénzt kell a tananyag készítésre fordítani. Cikkünkben most egy olyan megoldást mutatunk be, amely segítségével rendkívül sokszínű, érdekes és interaktív kurzusokat hozhat létre, ám használata egyszerű és a kevés erőforrást igényel. Ez a megoldás a H5P.

A Moodle mindig is kiemelten figyelt arra, hogy az e-learning oktatás fejlesztéséhez eszközök és funkciók széles skáláját kínálja a vonzó és interaktív tanulási élmények létrehozásához. Az egyik ehhez kapcsolódó hasznos kiegészítő modulja a H5P, amely lehetővé teszi az oktatók számára interaktív multimédiás tartalmak létrehozását, így segítségével a statikus információk mellett interaktív elemekkel is gazdagíthatók a vállalati oktatási anyagok.

A H5P a HTML5 Package rövidítése, amely egy nyílt forráskódú, szabadon használható szoftver, amellyel több mint 50 féle H5Ps tartalmat állíthatunk elő, például például interaktív könyvet, interaktív prezentációt és interaktív videót, továbbá képsorozatokat, kollázsokat, tanulókártyákat, hanganyagokat vagy játékos önellenőrző feladatokat, kvízeket. A H5P plugin segítségével  tartalmakat beágyazhatjuk más Moodle tartalmakba és tevékenységekbe, vagy önálló H5P-tevékenységként hozzáadhatjuk kurzusainkhoz.

Mik a H5P előnyei?

  • A H5P egyszerű és könnyen használható eszköz, amellyel akár a már meglévő tananyagainkat is gyorsan interaktívvá alakíthatjuk.
  • A H5P-ben létrehozott tartalmak reszponzívak, azaz eszközérzékenyek, tehát különböző eszközön (laptop, táblagép, okostelefon) is jól olvashatók és használhatók.  További előnye, hogy a H5P tartalmak bármilyen kiegészítő nélkül is megjeleníthetők és használhatók.
  • A tanulás közbeni önellenőrzésre is kiválóak a H5P-s tartalmakba ágyazott kérdések. Többféle típusú gyakorlókérdések hozzáadhatók bármelyik H5Ps tartalomtípushoz, így az adott tananyag érdekesebb megismerése mellett ezek a kérdések már a vizsgára való felkészülésben is segíthetnek.
  • A Moodle-ben elérhető H5P szerkesztő további előnye, hogy rögtön a Moodle-on belül, az adott kurzus felületén hozhatunk létre és publikálhatunk interaktív tartalmakat, ez nagyon megkönnyíti és felgyorsítja ezen tartalmak létrehozását.
  • A már elkészült H5P-s tartalmakat igen könnyen újrafelhasználhatjuk, beszúrhatjuk más kurzusba, frissíthetjük, naprakészen tarthatjuk.