Skip to main content

A Moodle mögött szerencsére egy nagyon aktív fejlesztői közösség áll, így sűrűn adnak ki újabb és újabb termékverziókat. A bevezetés vagy rendszerfrissítés előtt azonban megéri alaposan körbejárni, melyik verziót érdemes vállalatunknál telepíteni.

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk, először tekintsük át mit jelentenek az egyes Moodle verziók számai. A Moodle verziószámozása mindig 3 számból áll, amelyeket pontokkal választunk el egymástól. Az első két tag jelöli a főverziót, a harmadik tag jelenti az alverziót. Értelemszerűen minél magasabbak verziószámok, akkor annál frissebb verzióról beszélünk. Olyannal verzióval is találkozhatunk, hogy a verziószám egy plusz jellel van ellátva (pl.: 3.10.5+) ez azt jelenti, hogy mindig az aktuális heti apróbb frissítéseket is tartalmazza a verzió, vagyis, amennyiben ilyen verziót használunk, akkor ezt hetente érdemes frissítenünk.

Most, hogy ismerjük a verziószám formátumát és jelentését, érdemes áttekintenünk, hogyan is néz ki a Moodle „Általános kiadási naptára” vagyis, milyen időközönként érkeznek új verziók:

  • Főverzió (3.10, 3.11, stb.) 6 havonta érkezik, májusban és novemberben minden második hétfőn adják ki. A fő verziókban találhatóak meg az új funkciók (pl. új szűrési, analitikai lehetőségek, fórum kiegészítések, új design vagy tevékenység, stb.), illetve egy főverzió kiadása után a verzióhoz már csak további alverziók érkeznek.

  • Alverzió (3.10.1, 3.10.2, stb.) 2 havonta érkezik, januárban, márciusban, májusban, júliusban, szeptemberben, novemberben, és mint a főverzió, ez is minden második hétfőn. Az alverziókról elmondható, hogy funkcióikban és működésükben teljesen megegyeznek az előző verzióval, általában hibajavítások és biztonsági frissítések kerülnek bele.

Azt, hogy pontosan mit tartalmaz egy új fő- vagy alverzió, a Moodle mindig elérhetővé teszi, – https://docs.moodle.org/dev/Releases – de általánosságban elmondható, hogy hibajavítások (bug fixes), biztonsági frissítések (security updated) és új funkciók kerülnek bele egy-egy új alverzióba.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy nagyon sűrűn lehet szükségünk a Moodle rendszerünket frissíteni, és akkor felmerülhet a kérdés, hogy melyik a jó választás?

A Moodle azonban segít ezen kérdés megválaszolásában is, mert bizonyos verziók úgynevezett LTS verzióként jelennek meg, ami azt jelenti, hogy hosszú időn át támogatott verzió (long time supported), vagyis ezt a verziót telepítve biztosak lehetünk afelől, hogy a hibákat, biztonsági réseket javítani fogják hosszú időn át, illetve egyedileg telepített kiegészítőink, egyedi fejlesztéseink az alverziók telepítésével ugyanúgy fognak működni, mint előtte.

Az LTS-kiadás mozgatórugója a stabilitás. Nem pusztán a szoftver stabilitása, hanem az, hogy tervezni és felkészülni lehessen a frissítések végrehajtására. Az alapvető vagy kritikus szoftverek frissítése időigényes, aggodalomra ad okot, és ha túl rendszeresen történik, akkor teherré válik. A rendszergazdának minden egyes frissítés esetén biztosnak kell lennie abban, hogy a korábban meglévő funkciók továbbra is a helyükön vannak (és működnek), hogy a harmadik féltől származó bővítményeket frissítették, hogy kompatibilisek legyenek, és hogy a változások nem olyan drasztikusak, hogy a felhasználók összezavarodjanak. Azoknak az intézményeknek, amelyek saját bővítményeket fejlesztenek, vagy harmadik féltől származó bővítményeket használnak szintén előnyös lehet az a döntés, hogy egy olyan verziót szabványosítanak, amelyről tudják, hogy akár három évig is megfelelő lesz.


A következő okok miatt érdemes legújabb LTS verziót futtatni:

  • Biztonság: A Moodle frissítések mindig tartalmaznak javításokat a potenciális biztonsági sebezhetőségek és hibák javítására. A régebbi verzióik használatával könnyebben veszélybe kerülhetnek adatai.

  • Új funkciók: Minden újabb Moodle verzió sok új funkciót is tartalmaz. Ha a Moodle egy régebbi verzióját használja előfordulhat, hogy nem tudja a lehető legtöbbet kihozni Moodle rendszeréből.

  • Hosszabb támogatás: Mivel a legújabb verzióval új funkciók is megjelennek, a Moodle fejlesztők inkább az újabb hibajavítások kiadására összpontosítanak, mintsem a régebbi verzióval kapcsolatos problémák, frissítések kezelésére. A Moodle – csakúgy, mint minden egyéb gyártó – egy ponton túl már nem nyújt támogatást a régebbi verzióikhoz. Ez azt jelenti, hogy egy időn túl nem végeznek több biztonsági frissítést vagy egyéb hibajavítást.

A Moodle HQ tájékoztatása szerint, a Moodle 4.0 megjelenése 2022. áprilisában várható és egyúttal a gyártó bejelentette, hogy a jelenlegi verziók támogatását is meghosszabbítják. Ez további időt biztosít a Moodle-t használók számára a Moodle 4.0-ra vagy a Moodle 4.1-re való átálláshoz való felkészülésre.

Tehát meghosszabbítják a Moodle 3.9 és Moodle 3.11 biztonsági támogatását 2023. novemberéig, valamint a Moodle 3.11 általános hibajavítási támogatását is még további 6 hónappal, 2022 novemberéig kitolják, az alábbiak szerint.

Amennyiben frissíteni szeretné rendszerét, vagy további kérdése lenne a fenti témában, írjon kollégáinknak a moodle@cnw.hu címre.

 

Version(Scheduled) Release date Full support ends  Security support ends
Moodle 3.9 (LTS) 15 June 2020 10 May 2021 13 Nov 2023 (ext 6M)
Moodle 3.10 9 Nov 2020 Nov 2021 May 2022
Moodle 3.11 17 May 2021 14 Nov 2022 (ext 6M) Nov 2023 (ext 12M)
Moodle 4.0 Apr 2022 May 2023 Nov 2023
Moodle 4.1 (LTS) Nov 2022 Nov 2023 Nov 2025