Skip to main content

Egy olyan korban, amikor az információ bőséges, viszont a figyelem folyamatosan rövidül, a mikrotanulás egyre fontosabb eszközzé válik a hatékony tanulási programok létrehozásában mind az oktatási intézményekben, mind a szervezetekben. Ez a megközelítés az összetett témákat kis, kezelhető egységekre bontja, így a tanulás könnyebben emészthetővé és vonzóbbá válik.

Mi a microlearning?

A mikrotanulás olyan oktatási megközelítés, amely a tanulási tartalmat kis, harapásnyi, falatnyi (bit size) egységekben kínálja. Ezek a tömör, jellemzően 3 és 7 perc közötti hosszúságú modulok egyetlen konkrét tanulási célra összpontosítanak.

Célja, hogy az összetett témákat kis darabokra bontva könnyebben megérthetővé, megjegyezhetővé és a valós helyzetekben alkalmazhatóvá teszi. A hagyományos tanulási módszerekkel ellentétben, amelyek gyakran hosszú előadásokat vagy sűrűn teleírt szöveges anyagokat alkalmaznak, a microlearninggel gyorsan fogyasztható és hasznosítható információkat adhatunk át. Ez a tanulási forma összhangban van napjaink tartalomfogyasztási szokásaival, ahol folyamatosan rövid információ töredékeknek vagyunk kitéve a közösségi médiából, újságcikkekből és videókból.

A mikrotanulás számos előnyt kínál a hagyományos tanulási megközelítésekkel szemben, a tananyag elsajátítása iránti nagyobb elkötelezettségtől kezdve a jobb tanulási eredményekig. Emellet lehetővé teszi a tanulók számára, hogy akkor férjenek hozzá a releváns információkhoz, amikor a leginkább szükségük van rá. Így különösen hatékony a kognitív túlterhelés megelőzésében, ami a hagyományos tanulás során gyakori probléma.

Mikrotanulás a munkahelyen

A mikrotanulás gyorsan a vállalati tanulás és fejlesztés alapvető eszközévé válhat, mivel számos előnnyel jár a vállalat számára. Az egyik legfontosabb előnye a befektetések megtérülésének (ROI) növelése. A mikrotanulás különösen támogatja a csapatok továbbképzését vagy átképzését, és növeli a mikrotanulásban aktívan részt vevő munkatársak számát.

Ezzel szemben a hagyományos vagy hosszabb tanfolyamokon alapuló oktatási módszerek gyakran nehezen érik el a tanulók megtartását és a kurzus befejezését. Ráadásul a mikrotanulási tartalmak tömör és moduláris felépítése miatt költséghatékonyabb és egyszerűbb az előállításuk. Ezek a kisebb, könnyen frissíthető, egymásra építhető modulok megkönnyítik és jelentősen gyorsítják a tananyag fejlesztési sebességet, valamint csökkentik a tartalom előállítási költségeket.
Kompakt moduljai egyszerűen terjeszthetők a vállalati elearning rendszerben. Az önálló, sokoldalúan felhasználható elemek újrafelhasználhatók – akár különböző kontextusokban -, ezáltal egyszerűsítik a fejlesztési folyamatot és minimalizálják a redundanciát.

Végül, de nem utolsósorban, a mikrotanulás a tanulási preferenciák és igények sokféleségét szolgálja ki. A különböző médiumok, például videók, hanganyagok, interaktív kvízek és vizuális infografikák felhasználásával a mikrotanulás lehetővé teszi a tartalom érdekes bemutatását. Így a tanulók az egyéni tanulási preferenciáiknak legjobban megfelelő formátumban sajátíthatják el a tananyagot, ami személyre szabottabb és hatásosabb oktatási élményt biztosít.

Kihívások

Bár a microlearning előnyös a munkahelyi tanulás javításában, kihívásokkal is jár:

  • Rövid jellege miatt kevésbé hatékony az összetett képzéseknél, ami hátrányt jelent az olyan ágazatokban, amelyek átfogó ismereteket és készségfejlesztést igényelnek.
  • A rövid formátum töredezett tanulási élményt eredményezhet, ha a tartalom nem elég mély vagy koherens.
  • Amennyiben a meglévő anyagokat át kell alakítani az jelentős erőfeszítést és időt igényelhet a tananyagkészítőktől.

Microlearning tartalom tervezése

A hatékony mikrotanulási tartalmak tervezése olyan stratégiai megközelítést igényel, amelynek középpontjában a tömör, készségalapú és just-in-time tudás bemutatása áll. Legfontosabb alapelv, hogy a tartalom rövid időtartamú legyen és csak egyetlen témára vagy készségre összpontosítson, és különböző tanulási környezetekben is használható legyen. A tanulók bevonása érdekében elengedhetetlen az interaktivitás, a különféle tanulási módszerek és tananyagok beépítése.

Hatékonyságmérés és értékelés

A microlearning tartalom hatékonyságának értékelése kulcsfontosságú mind az oktatási, mind a munkahelyi környezetben. A mérőszámok segítenek meghatározni, hogy a használt mikrotanulási modulokkal elérik-e a kitűzött célokat és hol van szükség továbbfejlesztésekre.

Mérhetjük például:

  • a hatékonyság és a munka minőségének javulását,
  • az oktatásban résztvevők minőségi visszajelzéseit,
  • a hibaarányokat,
  • a szervezeti eredmények elérését.

Mikrotanulás a Moodle segítségével

A hatékony microlearninghez kulcsfontosságú egy olyan rugalmas és sokoldalú tanulásmenedzsment rendszer, mint a Moodle.  A keretrendszer adottságai fokozhatják a microlearning hatékonyságát azáltal, hogy interaktív tevékenységeket, például kvízeket, játékokat és fórumokat használunk. Feltételekhez kötött tanulási útvonalak használatával a tanulási élményt testre szabhatja. Pl. a mikrotanulás egy részének teljesítése után a résztvevőket a teljesítményük alapján irányítja a következő lehetőségre. Mindemellett a Moodle megbízható nyomon követési és statisztikai funkciókkal rendelkezik, amelyek  betekintést nyújtanak a tanulók fejlődésébe és a microlearning stratégia hatékonyságába.