Skip to main content

Amikor a Moodle vezérigazgatója és alapítója, Martin Dougiamas 2002-ben elindította a Moodle-t, az volt az elképzelése, hogy az oktatóknak lehetőséget biztosítson minőségi oktatási élmények létrehozására az interneten keresztül, miközben megszabadítja őket az adminisztratív feladatoktól, hogy a legfontosabbra összpontosíthassanak: nagyszerű tanulási élmények létrehozására.

A Moodle nyílt forráskódú platformként épült, melynek fő célja, hogy az oktatáshoz való ingyenes hozzáféréssel egy igazságosabb világot teremtsen meg. Húsz évvel – és világszerte több száz millió felhasználóval – később, a Moodle LMS továbbra is nyílt forráskódú rendszerként működik. A nyílt forráskódú szoftvereszközök olcsóbbak az intézmények számára, és a Moodle-hoz hasonlóan általában ingyenesen letölthetők és használhatók.

Emellett a Moodle hivatalos partnerei és szolgáltatói szakértelmet és segítséget biztosítanak a testreszabás, a hosting, a támogatás és a képzés terén. A nyílt forráskódú tanulási szoftvereket, például a Moodle LMS-t használó egyetemek, főiskolák és egyéb oktatási intézmények profitálhatnak a folyamatos fejlesztésből, valamint a legújabb funkciókhoz és fejlesztésekhez való hozzáférésből. A nyílt forráskódú oktatási keretrendszer lehetővé teszi az intézmények számára, hogy úgy módosítsák és bővítsék a szoftvert, hogy az igazodjon a tanítási módszereikhez, tantervükhöz és egyedi munkafolyamataikhoz, így olyan személyre szabott tanulási környezetet hozzanak létre, amely a legjobban támogatja oktatási céljaikat.

Íme a nyílt forráskódú szoftverek fő alapelvei, és hogy a Moodle LMS miért marad mindig nyílt forráskódú:

Megbízható és a közösség által vezérelt

A közösség által vezérelt fejlesztés és a szakértői értékelés a nyílt forráskódú szoftvertervezés alapvető szempontjai közé tartozik. A nyílt forráskódú szoftverekhez gyakran nagy és aktív fejlesztői, közreműködői közösség tartozik, akik folyamatosan dolgoznak a szoftver továbbfejlesztésén. A kódot a közösség szakértői alaposan áttekintik, így a szigorú felülvizsgálati folyamat segít azonosítani és eltávolítani a lehetséges hibákat és gyengeségeket, ami megbízható architektúrát eredményez.

A Moodle LMS ugyanezekre az alapokra épül. A szoftver fejlesztésében több mint 1000 fejlesztő vesz részt, akiket a Moodle központja koordinál. Ezek a tehetséges emberek folyamatosan figyelik a forráskódot, észlelik a hibákat és jól bevált folyamatokon keresztül gyorsan kijavítják azokat, ezáltal jobb funkcionalitást biztosítanak, miközben csökkentik a szoftver sebezhetőségét.

Elősegíti az együttműködést és a kreativitást

Tudjuk, hogy egyetlen oktatási intézménynek sincsenek azonos igényei. A Moodle LMS kezdetektől napjainkig jelentősen továbbfejlesztette szolgáltatásait a több tízezer oktató visszajelzésének és terveinek köszönhetően. Számos hozzájárulásuk segít az innovációban és a platform folyamatos fejlesztésében, hogy a Moodle megfeleljen mindazoknak az igényeknek és kihívásoknak, amelyekkel az oktatók ma szembesülnek. A Moodle nyílt forráskódú megközelítése elősegíti az együttműködő és kreatív közösség kialakítását.

Adatvédelem és biztonság

Mivel a Moodle LMS egy nyílt forráskódú platform, teljes mértékben Ön szabályozhatja az adatait, beleértve azt is, hogy hogyan és hol tárolja azokat. Ráadásul minden fejlesztésünkbe a kezdetektől fogva beépítjük a biztonsági gondolkodásmódot. Ellentétben a védett szoftverekkel, ahol a kód rejtve van, a Moodle forráskódját fejlesztők ezrei folyamatosan figyelik, így gyorsabban észlelik és javítják a hibákat.

Válassza ki az Ön által preferált Moodle tanúsított partnert, aki skálázható, megbízható és rugalmas Moodle portált biztosít Önnek, természetesen fokozott biztonsággal és adatvédelemmel.

Rugalmas és testre szabható

A nyílt forráskód lehetővé teszi a megoldás testreszabását és kreativitásra ösztönzi a designereket. A Moodle nyílt forráskódú hozzáférése garantálja, hogy a Moodle LMS mindig elérhető lesz a közösség számára használatra és fejlesztésre, a céget érintő változásoktól függetlenül.

Forrás: https://moodle.com/news/moodle-lms-open-source-design/