Skip to main content

Az e-learning képzések napjainkban egyre elterjedtebbek lesznek, hiszen ma már a többség számára nyilvánvaló, hogy az online oktatási forma számtalan pozitív hatással bír. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk milyen előnyöket nyújt az e-learning vállalati oktatási rendszerbe illesztése.

Rugalmas
Az e-learning segítségével a tanulók időtől és földrajzi helytől függetlenül, bármikor, bárhonnan elérhetik a tananyagot, csak internet és egy számítógép vagy okostelefon/tablet szükséges hozzá. Ez a fajta rugalmasság a képzéseken résztvevők számára nagyon kényelmes, mert akár a családi, akár a munkahelyi feladatokkal összeegyeztethetik a tanulást, megspórolhatják az utazási időt, és igény szerint oszthatják be idejüket.

Költséghatékony
Az e-learninget bevezető vállalat számos helyen csökkentheti költségeit, ezért hamar megtérül a keretrendszer és az oktatási anyagok kialakítására fordított költség. Csökkennek a HR és adminisztratív jellegű költségek, például aki eddig oktatásszervezéssel foglalkozott, annak sokkal kevesebb adminisztrációs feladata lesz, így mással tud foglalkozni a felszabaduló munkaidőben. Csökkennek az utazási, étkezési és szállás költségek, a terembérléshez kapcsolódó kiadások, valamint az utazásra szánt munkaidő kiesés is megszűnik. A tananyagok egy emberre számított költsége is kevesebb lesz, hiszen az e-learninges tananyagot bármennyi ember használhatja. Könnyen naprakészen tarthatók, így tovább tudjuk használni, és szemben egy tantermi oktatással nem kell pl. újranyomtatni őket.

Naprakész, változatos oktatási anyagok
A hagyományos dokumentum és prezentáció jellegű oktató anyagok mellett az e-learning képzésekhez számos érdekes, színes tananyag csatolható. Például oktatóvideók, hanganyagok, gamifikációs megoldásokba ágyazott feladatok és változatos számonkérési lehetőségek biztosíthatják a tanulók számára a élményalapú ismeretszerzést.
A tanulói közösségekhez kapcsolódó fórumok, egymás közti vagy oktatói jelenléttel támogatott online kommunikációs csatornák – pl. chat, szavazások, wiki, blog, naptár, hírcsatorna – szintén támogatják a kurzusok sikeres elvégzését és lehetőséget adnak a csapatmunkához szükséges készségek fejlesztéséhez.
Kutatások alapján az élményalapú oktatással megszerzett tudás könnyebben beépül és az érdekes tananyagoknak köszönhetően a téma iránt elkötelezettség is nőhet a tanulókban.

Munkavállalói motiváció növelése
Az élethosszig tartó tanulás sok szakmában elvárás, de a magasan képzett munkavállalók is egyre fontosabbnak tartják a folyamatos tudásbővítést. Ha egy vállalat – pl. e-learning kurzusokon keresztül – biztosítja munkatársai számára az egyéni tanulási, fejlődési lehetőséget, akkor ez a lehetőség fontos lojalitás növelő és munkaerő megtartó tényezővé válhat. Ugyanakkor az egyén fejlődéséből a vállalat is profitálni fog, pl. az egyéni hatékonyság növekedésével nőhet az árbevétel, a fluktuáció csökkenése költségcsökkenést eredményez, stb.

Tanulóközpontú
Az e-learning abból a szempontból is rugalmas és tanulóközpontú, hogy a képzések az egyéni haladási tempóhoz igazíthatók. A frontális oktatással szemben az e-learning kurzusokat a tanulók annyiszor ismételhetik, ahányszor szeretnék és további pozitívum, hogy a visszajelzések alapján a tananyagok az igények szerint egyszerűen módosíthatók. A tananyagok rövid, koncentrált darabokra bontásával (micorlearning) az átadott információkat könnyebb megérteni és felidézni, mint ugyanazt a tudást egy hosszabb, átfogóbb formátumban átadva. E-learning használatával a tanulók számára fontos visszacsatolás, kiértékelés is azonnal megtörténik.

Nyomon követhető
E-learning használatkor teljes oktatási folyamat követhető és mérhető, mivel minden részlete naplózható, pl. haladás üteme, tananyagok ismétlése, sikeres és sikertelen vizsgapróbálkozások, az elért eredmények, stb. Az oktatáshoz kapcsolódó riportok, jelentések, értesítések automatizálhatók, így nemcsak folyamatosan, hanem egyúttal könnyen nyomon lehet követni a tanulók haladását.

Környezetkímélő
Az e-learning – főleg nagyobb tanulói létszám esetén – környezetkímélő oktatási forma, hiszen az utazás elhagyásával az oktatáshoz kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás is csökken.

Informatikai képzettség nélkül használható
A Moodle e-learning rendszer üzemeltethető a vállalat saját szerverén, de igénybe lehet venni kényelmes, felhő alapú szolgálatatásként. Ebben az esetben nem kell saját vállalati infrastruktúrán erőforrást biztosítani a Moodle számára, nem kell a futtató környezet telepítésével, karbantartásával, frissítésével foglalkozni, és az IT munkatársaknak sem kell egy újabb alkalmazás üzemeltetését megtanulniuk. Kliens oldalról pedig szintén csak egy böngésző, vagy a mobil applikáció szükséges a használatához.