Skip to main content

Örömmel osztjuk meg, hogy április 22-én megjelent a legfrissebb verziója, a Moodle 4.4. Természetesen, mint minden Moodle verzió esetén, most is több új funkciót adtak hozzá a fejlesztők, amelyeknek a részleteit két cikkben ismertetjük.

Kurzus oldalak és ikonok: friss letisztult megjelenés

A legfrissebb Moodle verzióban, a 4.4-ben a Moodle tanulási élményének középpontjában álló kurzusoldalak jelentős fejlesztéseket kaptak. A tanfolyamon belüli navigációs élmény tovább javult, így a tanulók könnyebben tudnak az adott tananyagra koncentrálni. Mostantól a bal oldali tanfolyami indexben a szakasz címére kattintva a tanuló egy olyan szakaszoldalra navigál, amely csak az adott szakasz tartalmát jeleníti meg középen, a fő tartalmi részen. Ez a változtatás lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy még jobban összpontosítsanak a tanulásra anélkül, hogy bármilyen információ elterelné a figyelmüket.

 

A kurzus kinézetének finomításaként a Tevékenység és Tananyag ikonok könnyedebb megjelenésűvé váltak, áramvonalasabb és még letisztultabb kinézetet kaptak. Ezek a fejlesztések egyszerűsítik a kurzusnavigációt, megkönnyítik az oktatók és a tanulók számára a tanulási források megtalálását és az azokkal való interakciót. A színpaletta is kiigazításra került, hogy a színlátás zavarral küzdő felhasználók számára is könnyebben hozzáférhető legyen.

Új kérdéstípus a kvízben

A Moodle LMS 4.4 egyik kiemelkedő fejlesztése az „Ordering Question” azaz „Rendező” kérdéstípus bővítmény zökkenőmentes integrációja. Ezt a funkciót eredetileg Moodle a közösség egyik tagja, Gordon Bateson fejlesztette ki, és opcionális bővítményként volt elérhető, mostantól azonban az alap Moodle része lett. Ez a kérdéstípus lehetővé teszi az oktatók számára olyan értékelések létrehozását, ahol a tanulóktól a kérdésben megadott szavak/kifejezések/képek pontos sorrendbe állítását igénylik. Az új kérdéstípussal még sokszínűbb és interaktívabb kvízeket tudunk létrehozni, időt és energiát takarítva meg a kurzuskészítésben.

A biztonság megerősítése a multifaktoros hitelesítés továbbfejlesztésével

A Moodle LMS 4.4 jelentősen javítja a felhasználói fiókok biztonságát azáltal, hogy egyszerűsíti a többfaktoros hitelesítés (MFA) beállítását, egyúttal felhasználóbarátabbá teszi azt, erősítve a Moodle fiókok védelmét.

Mostantól az MFA beállítása könnyebb és gyorsabb, ezáltal egyszerűsödik a Moodle fiókok védelme a jogosulatlan hozzáférésekkel szemben. Az SMS alapú hitelesítő kódok bevezetése rugalmas biztonsági lehetőségeket kínál, így minden Moodle felhasználó kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelő biztonsági módszert. A frissítés mind a személyes mind a tanfolyami adatok biztonságának fokozott ellenőrzését is eredményezi, támogatva a biztonságos tanulási környezet fenntartását.

A rendszergazdák számára mindez az MFA egyszerűbb konfigurálási folyamatát is jelenti, megkönnyítve a biztonsági intézkedések kezelését a Moodle-ben és alkalmazkodva a felhasználók biztonsági preferenciáihoz.