Skip to main content

Moodle 4.0: Újdonságok a Feladatok tevékenységben

Az előző cikkekben már olvashattuk, hogy a Moodle LMS 4.0 újradefiniált felhasználói élményt nyújt, amely javítja, megkönnyíti a tanítást és a tanulást az oktatók, a tanulók és a rendszergazdák számára.
Ebben a cikkben a Moodle 4.0 által a Moodle egyik legnépszerűbb tevékenységében, a Feladatban elért fejlesztéseket tekintjük át.
A Feladat egy olyan tevékenység, amely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy munkájukat értékelés céljából elküldjék tanáruknak, legyen szó közvetlenül a Moodle-ban begépelt szövegről vagy egy csatolt fájlról.

Plusz információk, instrukciók nyújtása a tanulók számára

Amikor a tanár beállít egy feladatot, akkor megadhat egy leírást is, amely megjelenhet a tanfolyam oldalán és a tanulók láthatják azt, amikor a tanfolyam tartalmát böngészik. A Moodle 4.0-ben a Feladatok beállításai között van egy új terület, a „Tevékenység”, ahol a tanárok részletes információkat adhatnak arról, hogy a tanulóknak mit kell tenniük a feladat elvégzéséhez. A különbség a már meglévő „Leírás” mezőhöz képest az, hogy a „Tevékenység” csak akkor lesz látható, amikor a tanulók már elkezdtek dolgozni a feladaton, de előtte nem.

Időzített feladatok létrehozása

A Moodle 4.0-ban a feladatokkal kapcsolatban egy másik újdonság az a lehetőség, hogy a tanulóknak meghatározott időt adhatunk a munka elvégzésére. Ha egy feladat időzített, a tanulók a kezdés előtt egy értesítést látnak, amely tájékoztatja őket arról, hogy mennyi idő áll rendelkezésükre a feladat elvégzésére, miután elkezdték. Miközben a tanulók a feladaton dolgoznak, az időzítő is megjelenik a képernyőn, így munka közben is mindig látják, mennyi idejük maradt. Ha az idő lejár, a tanulók továbbra is elküldhetik a feladatot, de az „Késedelmes” jelöléssel fog megjelenni.
Ezt az új funkciót a Moodle adminisztrátornak engedélyeznie kell használat előtt.

 

A jobb oldali időzítőben a tanulók láthatják, hogy mennyi idejük maradt a feladat elvégzésére.

 

Megfelelt osztályzat beállítása teljesítési kritériumként

A Moodle 4.0-ban mind a Feladatok, mind az összes osztályzott tevékenység új befejezési feltétellel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a tevékenységek csak akkor jelenjenek meg befejezettként, ha a tanuló elérte a kívánt pontszámot/osztályzatot, azaz a „Megfelelt” szintet.

A tanulók értesítése a változásokról és frissítésekről

A Moodle 4.0-ba bekerült egy minden tevékenységben és erőforrásban elérhető új funkció, a „Tartalom megváltozásáról szóló értesítés”. Ez a funkció lehetővé teszi a tanárok számára, hogy értesítést küldjenek a tanulóknak e-mailben vagy a mobilalkalmazáson keresztül, ha új tevékenységet hoznak létre, vagy bármilyen módosítást végeznek egy meglévő tevékenységen.

Forrás: https://moodle.com/news/moodle-4-0-assignments/