Skip to main content

2022. szeptemberében Barcelonában ismét megrendezésre került a MoodleMoot Global, amelynek három napja során, 60 országból 835 résztvevő gyűlt össze 124 előadáson. A 2019. óta először személyes részvétellel megrendezett eseményen a Moodle közösség minden tagja képviseltette magát az oktatóktól az adminisztrátorokon át a fejlesztőkig, valamint részt vettek rajta a hivatalos Moodle partner cégek – így a CNW munkatársai is – és a Moodle vezetősége, szakemberei egyaránt.

A Moodle berkeiben megszokott közvetlen stílusú és jó hangulatú esemény programját rendkívül változatosan állították össze a szervezők. A három tematikus szekciókba rendezett – oktatóknak, rendszergazdáknak és fejlesztőknek szóló – konferenciafolyamban minden résztvevő találhatott számára érdekes előadást, workshopot és megismerhetett számos oktatással, Moodle fejlesztéssel és kezeléssel kapcsolatos best practice-t. Mindemellett a 3 nap bőséges lehetőséget biztosított a kapcsolatépítésre, tapasztalat cserére és a közösség tagjai közötti kötetlen beszélgetésekre egyaránt.

Partnernap

A nulladik napon egy zárt körű partnernapon vettünk részt, melyet a hivatalos Moodle Partnerek részére tartottak. A Moodle vezetősége kiemelt hangsúlyt fektetett a partnerekkel történő párbeszédre, volt kérdezz-felelek szekció az alapítókkal és fejlesztőkkel, a partner cégek megismerhették egymást, majd a nap során a vezetőség felvázolta az eddig elért eredményeket és az idei újdonságokat, pl. Moodle LMS 4.0 és Workplace 4.0.
A partner napon a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a hivatalos partnerek által megfogalmazott igényekre, továbbá bemutatták a Moodle távlati céljait, különös tekintettel a fejlesztési tervekre. Ezen belül talán a legizgalmasabb témakör a mesterséges intelligencia (AI) felhasználása a tanulás, tanítás gyakorlatában, amely új élményt jelenthet mindkét szereplő számára. A bemutató során számos izgalmas AI által generált tartalmat láthattunk.

A Moodle vezérigazgatója és alapítója, Martin Dougiamas, másnap a hivatalos nyitó napon tartotta meg ünnepi beszédét, amelyben arról beszélt, hogy merre vihetjük tovább a Moodle-t. Martin beszédében hangsúlyozta, ahogy egyre jobban haladunk az ipar 4.0, az AI és a virtuális valóság felé, minden eddiginél fontosabb az együttműködés a nyílt infrastruktúra és a tanulás fejlesztése érdekében.

Több mint 100 előadás

A MoodleMoot 3 napja alatt elhangzott több mint 100 előadás közül nehéz néhányat kiemelni, de a konferencián minden e-learning iránt érdeklődő – az oktatóktól a felhasználókig, informatikai szakemberekig – megtalálhatta a számára legvonzóbb témákat.
Míg az első napot a Moodle alapítójának keynote beszéde indította, a második napon Andreia Inamorato kutató, nemzetközi tanácsadó – az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) tudományos munkatársa – adott elő digitális oktatás, oktatási technológiák és nyílt oktatás témakörben. Andreia munkája a kutatás és a szakpolitika metszéspontjában áll. Munkásságával hozzájárul, hogy az európai oktatási, tanulási és képzési gyakorlatok egyre korszerűbbek legyenek az úttörő információs és kommunikációs technológiák (IKT) segítségével.
Említést érdemelnek még a különböző Moodle termékek technikai workshopjai, ahol az adminisztráció, integráció, fejlesztés, tesztelés témakörében kaptunk ötleteket, valamint a Moodle, mint platform számtalan felhasználási lehetőségét bemutató előadások. Utóbbihoz kapcsolódóan minden nap volt egy szekció a „Sokszínűség és sokszínű közönség oktatásának kihívásai” témában, ahol Indiától Kenyáig számos oktató mutatta be a Moodle felhasználásának inspiráló határterületeit. Tudta például, hogy a kanadai rezervátumokban offline tanítanak böngésző alapú e-learning rendszerrel?

Örülünk, hogy a MoodleMoot-on személyesen is megtapasztalhattuk, hogy a Moodle-nél a központban ténylegesen a terméket használók és fejlesztők közössége áll és, hogy a Moodle és a Moodle partnerek célja továbbra is változatlan: közös erőfeszítéseinken keresztül dolgozzunk egy igazságosabb világért, ahol mindenki minőségi oktatásban részesülhet.