Skip to main content

Az online oktatás mellett a közös kikapcsolódás – pl. csapatépítő – is megszervezhető online keretek között. A távmunkában vagy hibrid munkarendben dolgozó kollégák bevonására és motiválására az alábbiakban bemutatjuk ezeket a tevékenységeket és néhány ötletet adunk a gyakorlatba ültetésükhöz.
A munkavállalók között vannak, akik értékelik az „okosmunka” rugalmasságát, és vannak, akik szenvednek az otthoni munkavégzés magányától, különösen, ha újonnan felvett alkalmazottakról van szó. Mindenki számára eljönnek olyan pillanatok, amikor csökken a motiváció, következésképpen a csapatszellem és a munkacsoport produktivitása. Ezért fontos, hogy a céges tréningekbe csapatépítő tevékenységeket is beépítsenek. Ezek olyan informális pillanatok, amelyek ha megfelelően strukturáltak, a felnőtteknek szóló kölcsönös ismerkedési játékokat és egyéb csoportos tevékenységeket a munkavállalók és a vállalat jóllétének forrásává alakítják.

Íme néhány ötlet online vállalati csapatépítéshez:

1. Jégtörő játékok

A táv-csoportdinamikai játékokat mindig jégtörő tevékenységekkel nyitják. Még akkor is, ha a munkatársak már régóta ismerik egymást, mindig jó, ha személyes dimenziót adunk a munkának, hogy még jobban megszilárdítsuk a kapcsolatokat. Egy videó konferenciát megnyithat egy személyes fotó, amelyet minden alkalmazott kiválaszt magának, és néhány percet szánnak rá, hogy megmutassák azt a kollégáiknak. Egy utazás, egy önkéntes élmény, egy tárgy sokat elárulhat a másikról, és elősegítheti a kölcsönös megértést.

2. Páros munka

Ha a munkacsoport nagyon nagy, a munkavállalókat arra lehet ösztönözni, hogy néhány percet töltsenek videokonferencián egy véletlenszerűen kiválasztott kollégával. Az oktató minden személynek kijelölhet egy-egy társat, akivel szabadon beszélgethetnek, vagy egy blended képzés keretében közösen elvégezhetnek egy feladatot.

3. Hallgatási készségek

Az egyik legnépszerűbb csapatépítő játék az interneten, egyfajta Activity geometriai ábrákkal. Az egyik résztvevő kap egy véletlenszerű ábrát a trénertől, és utasításokat kell adnia egy másik résztvevőnek (a „művésznek”), akinek figyelmesen kell hallgatnia azokat és lerajzolnia az ábrát. A csoport többi tagjának meg kell próbálnia kitalálni az ábrát. A hallgatási készség, a kommunikáció és a közös cél erősíti a csoportot. Mivel ez egy gamifikáció, a pontok és a nyeremények is a játék részei!

4. Értékesítési verseny

Ez a tevékenység része lehet az értékesítési tréningnek, vagy csak szórakozásból egy csapatépítő foglalkozáson is használható. A trénernek minden szellemességét és iróniáját be kell vetnie, hogy bemutasson néhány nagyon egyedi (és valószínűtlen) terméket, amelyeket a munkatársak felváltva próbálnak majd eladni a kollégáiknak. A cél a szórakoztatás.

5. Távebéd (közös ebéd)

Az ebédszünet vagy egy kemény munka etap befejezése megosztható/közösen eltölthető a kollégákkal. Egy jó ebédhez nem mindig szükséges fizikailag egy helyen tartózkodni. De a játékot „a legötletesebb ital vagy étel” kihívássá is lehet tenni, ez esetben a gamifikáció elvégzi a többit.

6. Oldjon meg egy bűncselekményt

Egy online tanfolyam-készítő eszközzel és egy tanulásmenedzsment-rendszerrel (LMS) egész héten keresztül apró nyomokat készíthet, amelyek segítségével az alkalmazottak a hónap végén megoldhatnak egy „bűntényt”. Ez ösztönzőként hathat az e-learning képzési modulok elvégzésére, és például egy videó konferencián megnyerhetik a résztvevők az ügy megoldásához szükséges végső nyomot (tehát ösztönzőleg hathat a részvételre is).

7. Találd ki az asztalt

Ha a csapattagok már eltöltöttek egy kis időt együtt, érdekes lehet megnézni, hogy valójában mennyire ismerik egymást. Az egyik (felnőtt) ismerkedős játék, amit játszhatnak, hogy lefényképezik az íróasztalaikat, a hűtőszekrényt vagy az autóikat, és megtippelik, hogy kié az. Minden alkalmazott kap egy képet, és a részletekből ki kell találnia, hogy adott tárgy melyik kollégához tartozik.

8. Társasjátékok

Távolról játszhatnak Rizikót vagy Bingót, esetleg személyre szabottan is, akár az érdeklődési körökből vett cselekvésekkel és helyzetekkel.

9. Gyorsasági verseny

A kollégák kihívása mindig növeli az képzésben való részvétel szintjét, különösen akkor, amikor a koncentráció csökken és szükség van egy kis szünetre. A legegyszerűbb kihívások közé tartozik például a chatszobában megosztandó információk keresése az interneten, szavak minél gyorsabb beírása a billentyűzet segítségével. A győztes csapat díjat kaphat.

10. Szerepjáték a videokonferencián

A heti videokonferencia-értekezlet csapatépítő játékká válhat, ha szerepeket osztunk ki a munkatársaknak. Az egyik résztvevő lehet a technikai problémamegoldó, a másik az értekezlet szövegének átírója. Mások eljátszhatják a “nemet mondó” és a “motiváló” szerepét, vagy elfojtva az új javaslatokat vagy lelkesedéssel és némi komikummal üdvözölve azokat.

Cikk forrása: eLearningNews